Zilele trecute a cazut in mana mea un compendiu de fobii si m-am intrebat: societatea actuala la cate fobii poate da nastere? Dupa ce am citit o parte dintre fobii, am realizat cat de diversa poate fi frica umana. O sa incerc sa sintetizez cateva dintre acestea,intr-o masura cat mai clara.
Am aflat ca termenul de fobie provine din greaca si inseamna frica, dar si de la zeul grec Phobos care putea provoca teama si panica dusmanilor sai.
Se refera la faptul ca individul nu-si poate explica, nu poate intelege si nu poate avea control asupra reactiilor sale de teama extrema.
O categorie aparte de fobii sunt sociofobiile si ele se refera la teama de oameni sau de societate.Acestea implica frica de a interactiona cu ceilalti, de a fi evaluat, stanjenit in public.
Comportamentul acestor oameni evolueaza in felul urmator: nu se pot exprima in public, nu pot manca in public, evita sa mearga la toalete publice,etc.
Printre cele mai interesante sociofobii mi s-au parut :
1 apefobia-teama de a fi atins
2 atelofobia-teama de imperfectiune
3 autodisomofobia-teama de a nu raspandi mirosuri neplacute
4 cainofobia-teama de noutate
5 catagelofobia-teama de ridicol, de a se face de ras
6 corofobia-teama de a dansa
7 didaskaleinofobia-teama de a merge la scoala
8 paraskavedekatriafobia-teama de vineri 13
9 emetofobia-teama de a vomita, mai ales in public
10 decidofobia-teama de a lua decizii
11 shopofobia-teama de a face cumparaturi
In realitate sunt sute de fobii,unele mai ciudate ca altele.
Multe fobii au cauze necunoscute sau neclare.Se considera ca unele sunt preluate de la parinti,cum ar fi teama de serpi.In rest,putem vorbi de chimie,genetica,evenimente traumatizante care pot conduce la aparitia fobiilor.
Aceasta frica obsedanta poate aparea pe parcurs,poate fi declansata de un factor anume sau pur si simplu o persoana este predispusa sa dezvolte aceasta teama excesiva.
Desi capitolul fobiilor cuprinde multe mai multe aspecte,pot sa spun ca ,in final,am ramas surprinsa de cat de multe sunt!