Friday, May 25, 2012

Psihologia in marketing

    Printre scopurile marketingului,se numara promovarea pe piata a unor produse si servicii,a imaginii firmei,urmarind un public tinta.Caile de promovare sunt in principal reprezentate de     presa,televiziune,radio,dar si de cataloage,publicitate exterioara,flyere,etc.
Intr-un cuvant,publicitatea este peste tot.
Din punct de vedere psihologic,in ceea ce priveste comportamentul consumatorilor,acesta se datoreaza efectului de persuasiune manevrat de sursa.
       Scopul persuasiunii in marketing este acela de a obtine succes cu un produs pe piata,deci cumpararea lui de catre cat mai multe persoane.
Reclamele contin un mesaj,o repetitie si diverse simboluri.De multe ori,posibilii consumatori nici nu sunt constienti de efectul acestor idei infiltrate sub alte forma,in cadrul unui spot publicitar.
Si in cadrul vanzarilor directe,reprezenatul vanzarilor este instruit de persoane avizate,dobandind diverse tehnici in acest domeniu.
Si reprezentantul la randul lui,e motivat sa vanda cat mai mult deoarece acest lucru il afecteaza in mod direct si pe el.Vanzari mai mari inseamna castiguri mai mari.Si acest tip de persuasiune asupra reprezentantilor vine chiar din partea celorlalti din companie.
    Succesul unei vanzari bune este influentat de acea relatie formata intre reprezentat si client.Daca reprezentantul stie sa personalizeze oferta pentru posibilul sau client,atunci consumatorul va dobandi incredere in acesta ca ii va acoperi necesitatile in cea mai buna maniera.
Reclamele fac apel la emotiile oamenilor,rareori este vorba de logica.Din acest motiv,reclamele sunt extraordinar de gandite.       
In concluzie,avem urmatoarele tipuri psihologice in marketing,respectiv publicitate:

  • -psiho-grafia textului publicitar
  • -psihologia sloganului si a textului publicitar(in medie,titlul este citit de 5 ori mai mult decat restul textului
  • -psiho-tehnologia ilustratiilor(superioritate imaginilor in memorare fata de cuvinte)
  • -psihologia culorii(influenteaza emotiile oamenilor)
  • -psihologia formei
  • -influentare hipnotica( cand cumparatorul vede produsul pe care intentioneaza sa-l cumpere, in acea minuta el incremeneste, inceteaza sa clipeasca si sa inghita saliva, se incetineste respiratia, pupilele se maresc. Aceasta este o transa hipnotica)



Cam asta ar fi esentialul,dar publicitatea in marketing va gasi mereu noi cai.

Wednesday, May 23, 2012

Brainstorming

Brainstorming-ul este o metoda populara de grup,ce consta in gasirea de cat mai multe solutii in rezolvarea unor probleme.
Unele persoane considera ca aceasta actiune de gandire de grup este benefica indivizilor,stimulandu-i sa isi forteze mintea,sa se depaseasca pe ei insisi si pe cei din echipa.De cealalta parte,se considera ca aceasta actiune nu aduce beneficii,din cauza aparitiei unor factori precum lenea,distragerea atentiei,devierea de la subiect.
Un lucru este sigur si acela ca brainstorming-ul imbunatateste lucrul in echipa,faciliteaza socializarea.
Brainstomrning-ul are 4 regului principale:
  1. -focalizarea pe cantitate
  2. - lipsa criticii
  3. -orice idei traznite sunt acceptate
  4. -combinarea si imbunatatirea ideilor.

Se prefera lucrul cu un numar de persoane mai mic sau egal cu 10,intrucat  grupurile mici sunt mai productive decat cele numeroase.
Moderatorul intrunirii conduce sedinta si are grija sa se respecte regulile de baza,anterior mentionate.
Brainstorming-ul poate avea loc si in modul online,electronic,prin conectarea tuturor participantilor la o retea de calculatoare.
Brainstorming-ul este folosit cu precadere in interiorul companiilor,interesate de comunicarea cu angajatii sai
.

Wednesday, May 9, 2012

Manipulare vs Persuasiune

Acestea doua sunt foarte des confundate,ba chiar inlocuite una cu cealalta.
In primul rand ,manipularea consta in influentarea unei persoane,unui grup de persoane sau chiar unei comunitati,(de cele mai multe ori in sesns negatv),prin indepartarea acestora de la gandurile initiale,de la obiectivele lor ,dar fara ca acestea sa fie constiente de acest fenomen.


Persuasiunea,in schimb,presupune acelasi lucru cu diferenta ca persoana asupra careia se manifesta persuasiunea este complet constienta de actiunea celui de langa el.
Manipularea comportamentala lezeaza etica pentru ca afecteaza demnitatea umana.Aceasta se bazeaza pe conformare si pe supunere.De aici rezulta o alta diferenta:intre conformare si supunere.
Conformarea nu presupune nicio diferenta de statut social,in timp ce in cazul supunerii,sursa se influentare doreste sa controleze comportamentul persoanei-tinta.
Asadar,se intelege clar diferenta clara intre aceste doua procese psihologice diferite.
Exista si cateva tehnici de manipulare,printre care:
1 Tehnica Piciorului in usa
2 Tehnica usii in fata
3 Tehnica mingii la joasa inaltime.


Sursa: Manualul de Psihosociologie,Teorii,cercetari,aplicatii,ed Polirom